AKTIVNIM ljudima koje duboko zanima sve što se dešava  u svetu, skoro nikada nije dosadno. Nisu frustrirani niti siti svega.  Izgleda da što se čovek više bavi nekim stvarima, utoliko je veća i njegova strast prema životu.  Ukoliko je um aktivniji, bolje će funkcionisati i duže stvarati.  Usporavanje može izazvati dosadu, ali nje neće biti ako čovek nastavi da vežba mozak čitanjem, razmišljanjem i učestvovanjem u savremenim dešavanjima.  Možete izbeći dosadu čitavog života ako sve vreme ostanete mentalno živi.

Ne prestajte da se krećete, razmišljate, učestvujete u životu – to je zlatna tajna večito očaravajućeg života.  Jedan moj prijatelj ima sedamdeset pet godina. Kada ga drugi ljudi pitaju kad planira da uspori i ode u penziju, on se samo nasmeje: ‘A zašto bih to radio?  Fizički se osećam odlično. Mozak mi neprestano radi i proizvodi nove ideje. I dalje sam u stanju da izlazim na kraj sa opterećenjem na poslu. Čitav svoj život radim. Volim da radim. U odličnoj sam formi. Zapravo, kad ne bih radio, a pri tom mislim na prekovremeni rad, mislim da bih se jednostavno osušio.

Jednom prilikom sam ga pitao: ‘Hajde, Dušane, budi iskren. Zar baš nikada nisi sit svega. I ti sigurno imaš trenutke kada si frustriran ili kada ti je dosadno?’

Na trenutak se zamislio. ‘Sit svega? Frustriran? Da mi bude dosadno?’ Razmišljao je o tim pitanjima. ‘Mogu da se setim samo jednog slučaja. Bilo je to jednom prilikom kada su me nagovorili da nedelju dana ne radim ama baš ništa.  Bio je to najružniji događaj u čitavom mom životu.’ Stresao se.  ‘Umro sam od dosade. Osim toga, nikada u životu se nisam osećao frustrirano, a nećeš se osećati ni ti ako nastaviš da se krećeš, misliš i učestvuješ u životu.’

Dakle, šta bismo mogli da napišemo kao zaključak priče o dosadi, furstraciji i osećanju da ste siti svega?

Utuvite u glavu sledeću važnu činjenicu: nema potrebe da vam bude dosadno, da budete frustrirani i siti svega. Usredsredite se na uzbudljivu motivaciju. Dosada ne može opstati u njenom prisustvu.

Prihvatite filozofiju koja uči: radujte se radošću neiskazanom i proslavljenom. 

Ne odbacujte istinsku duhovnu veru. Ona je puna uzbuđenja i u njoj nema mesta za dosadu.  Ne zaboravite: ako volite život, on će vam uzvratiti ljubav. 

Ako je ikako moguće, prošetajte jer priroda odnosi dosadu.  Vežbajte oduševljenje.  Primenjujte oduševljeno mišljenje sve dok ne postanete oduševljeni.  I uvek prihvatite činjenicu da možete ukoliko verujete da možete.

Ostvarite ravnotežu sa sobom. Život je lepši nego što vam se čini.  Družite se sa oduševljenim ljudima. Neka vam njihovo oduševljenje uđe pod kožu.  Ne prestajte da razmišljate, krećete se i aktivno učestvujete u životu.