AKO želite da na kraju ostvarite egzistenciju van granica svog zaključka o životu, moraćete pre svega, da odgonetnete kakav je. To može biti teško jer taj životni zaključaj je obično onaj najmanje očigledan. Prožima sve, natopljen je u svkau poru vašeg života tako da je teško precizno odrediti kako glasi.

Meni se čini da je najvažnije otkriti prirodu tog zaključka. Nije toliko bitno da budemo precizni i konkretni. Nema velike razlike u zaključcima ‘život je težak’ i ‘život je borba”.  Oba će imati sličan efekat na ono kako osoba ulazi u interakcije sa životom. Isto važi za ‘žviot je opasan’ i ‘život donosi stalno nove pretnje’.  Ponavljam, imaćete veoma specifičan ishod s tim rečenicama koje rade u pozadini kao amater trbuhozborac.

Ali ima trenutaka kad možemo da mu uhvatimo odsjaj, kad je bliže površini.

Kad ste pritisnuti životom, kad se mučite svakog dana, svake nedelje, svi vaši zaključci ili barem jedan od njih biće vam pred nosom. Šta to kažete sebi o životu kad sve ide naopako?

U teškim trenucima najviše ste obuzeti svojim zaključkom o nekom aspektu života…ili ponekad o celom životu. Zaključci vas preplavljuju kad ste do guše u problemima, kad gubite, promašujete, omanjujete, kad vas odbijaju.

ubacuju se i kad sve ide ‘previše dobro’ ili previše neisgurno ili kad ulazite u neku oblast života koja zahteva više značajnih promena. I tako… vraćate se u bazi. Poznatom. Sabotirate.

Posebnu pažnju posvetite onim trenucima kad ste pod stresom ili kad ste obeshrabreni. Koji vam se poznati obrasci misli tada javljaju? Ako se ne osećate sada tako, setite se šta ste pomislili kad se to poslednji put desilo, kad ste se osećali poraženo, pritisnuto. Možda možete da se setite perioda u prošlosti, recimo u detinjstvu, kad ste prolazili kroz muke, teške dane, opasnosni, i to je postalo najdominantnije, najuticajnije iskustvo mladgo života. Šta ste zaključili? Možda su vam se roditelji razveli, ili vam je majka umrla, ili ste ponavljali razred, ili niste ušli u fudbalski tim i odjednom vaša ideja o onome šta je život počela je da se menja.

Detinjstvo je puno takvih događaja koji su nehotice usmerili vaše mlado biće ka životu koji ima specifičan ukus, značenje do kojeg ste došli, koje se utopilo u najdublje pore onog čarobnom malog sunđera da bi se koristilo kao buduće smernice. Šta je život za vas? Možda je ‘zbuljujući’ ili ‘opasan’, ili ‘nepodnošljiv’ ili ‘uzaludan’ ili ‘besmislen’.

Na kraju, bacite pogled na stvari koje želite u životu, ali ne idete u pravcu njihovog ostvarenja, ili na stvari koje vam uvek izmiču.

Na primer, kako biste opisali svoj život iz snova, o čemu sanjate? Da se preselite u drugi grad? Želite li da budete vitkiji, viši, bogatiji? Da imate kuću, skupa kola? Šta god da je u pitanju, važno je da obratite pažnju na to da čak i snove živite u određenom opsegu. Svakako nisu neograničeni. Gde je početna tačka? Koji problem ‘život iz snova’ rešava? Šta je u temelju opsega u kome egzistirate?

Nemojte se zadovoljiti površnim objašnjenjima i opravdanjima. Zaronite dublje.  ‘Jasnije ćete videt svet oko sebe kad pogledate u svoju dušu’ – K.G.Jung  Tada ćete naći onaj zaključak, ograničenja koja ste sebi postavili. I to važi za sve: od toga koliko zarađujete, preko ljubavnih veza, zdravlja, hobija sve do toga kad bi po vašem mišljenju trebalo da se penzionišete.

Taj zaključak utopio se u svaki element života, uticao na puteve koje ste odabrali i na one koje niste. Važno je da ovde dobro razmislimo, da stupimo u kontakt s najdubljim strepnjama i strahovima. Da dozvolimo sebi da skliznemo u dubinu sopstvene muke. Ne da bismo joj se prepustili, niti da bismo je ulepšali, već da je osvedočimo. Da vidimo kako radi. Želim da postanete posmatrač, a ne da budete učensik; očevidac a ne žrtva. Odmaknite se od svakodnevne drame sabotaže i razmislite, uključite mozak. Sami sastavite delove slagalice te male tajne. Doneli ste osuđujući zaključak o svom životu. Tu vam je pred nosom. Ne zahteva rešavanje, već obznanjivanje postojanja. Treba da izroni iz zamućene pozadine misli, da dođe u svst i izađe iiz vaših usta. Morate ga izgovoriti, i to glasno. Život je….

‘Sami kujemo lance koje vučemo u životu’ -Čarls Dikens

Pozivam vas da sada napravite pauzu. Odvojite malo vremena da razmislite o onome što ste odve otkrili. Ne samo o zaključku o životu već o celini. VAžno je da date sebi vremena za razmišljanje, da upijete, da shvatite šta sve ovo znači i šta je dosad uradilo s vašim životom.