Tomas A. Edison jednom prilikom je rekoa da je jedini zadatak tela da nosi mozak. Mozak dominira nad svim. Verovatno je zato i smešten u lobanji, na vrhu tela.  Edison je, naravno, hteo da kaže kako o svemu – o svakodnevnom životu, uspehu, sreći, budućnosti – odlučuje upravo um, odnosno funkcija koja se ostvaruje u mozgu.  Zahvaljujući njoj se sećamo, shvatamo, sanjamo, razmišljamo. Sve te funkcije smo poetično pripisali srcu, ali srce je samo organ čija se funkcija svodi na pumpanje krvi, dok je u mozgu, zahvaljujući njegovoj sposobnosti razmišljanja, sama suština čoveka.  Čovek je zapravo mozak i upravo se u njemu nalazi ono što nazivamo dušom ili duhom.

Kad se suočimo s nekim problemom, najčešće reagujemo emotivno umesto da razmislimo. Um nad kojim nemamo hladnu i logičnu kontrolu šalje nervima emotivne nadražaje čak do želuca, koji reguje u panici i počinje da oboleva. Čovek tako postaje nervozan, budi se usred noći, oseća neizmenično hladnoću i toplotu, usta mu se suše, a srce lupa.  ‘Zašto baš ja?’, pita se čovek tada.  ‘Zašto je to moralo baš meni da se desi? Jednostavno ne znam šta da radim.’

Rešenje je, naravno, u tome da se okrenete valjanim i zdravim mislima i da počnete da razmišljate. Samo da razmišljate. Odgovori na sve čovekove probleme nalaze se u njegovoj glavi, ali je do njih nekada teško dići jer se na tom putu suočavamo sa snažnim emotivnim reakcijama, čak i s panikom. Jedno je sigurno: ljudski um ne može kreativno da razmišlja ako je pregrejan. Samo kad je hladana – apsolutno hladan – on je u stanju da sagleda sve činjenice i dođe do rešenja problema.

Za sve to vreme odvija se podsvestan proces rešavanja problema. U uobičajenim okolnotima ideje koje odgovaraju određenim situacijama teže da isplivaju na površinu. Ne zaboravite da vaš um uvek želi da vam pomogne i da će to i uraditi, samo ako mu dozvolite. Panika i histerija, čak i relativno slabije emocije, čine površnu uma uzburkanom i sprečavaju nas da problem sagledamo iz šire perspektive i dubine naše svesti.

Zato je veoma važno da budemo smireni kad se nađemo u nekom problemu. Za to je potrebna disciplina, ali šta ima loše u njoj? Danas je to jedan vid razvoja ličnosti kojim se suviše retko služimo. Preuzmite kontrolu nad sobom i od sebe čvrsto zahtevajte da reagujete smireno. Nastojte da postignete i održite emotivnu ravnotežu.

Među prilično neobičnim jezičkim frazama koje mladi ljudi danas koriste postoji jedna mudra i domišljata fraza koja zaslužuje da postane besmrtna. Kad bi se više primenjivala, svi bi od nje, čak i čitava nacija, imali neizmerne koristi.  Fraza se sastoji od dve reči – samo hladno (budi kul, iskuliraj).  Ako u životu naiđete na problem i ako se nađete u situaciji zbog koje biste mogli postati prenapeti i razdražljivi, pokušajte da mentalno budete što je moguće hladniji.  Takođe bih vam predložio da svom hladnom, racionalnom razmišljadu pridodate i molitvu. Molitva nije ništa drugo do oblik prenošenja misli.  Pomoću molitve možete crpeti moć Božjeg uma, u kome prebiva svekolika mudrost.  Molitva je zapravo komunikacija kojom se stiče uvid u probleme, ona je intuicija, razumevanje. A kada sva staložena uma – Božji um i vaš – razmišljaju o određenom problemu, onda su svi izgledi na vašoj strani. Zar bi moglo da bude drugačije?