SVE mogu uz pomoć onoga koji mi daje snagu. (Filipljanima 4,13)

Samo ako imaš dovoljno hrabrosti i vere, i ako hoćeš da radiš, ne postoji prepreka koja se ne može ukloniti.  U životu nailazimo na mnoge teškoće, ali ove reči iz Pisma, imaju pravu moć – i uz njihovu pomoć može se uklniti svaka prepreka na koju naiđemo.  Tehnika se zasniva na osnovnoj činjenici koju treba znati kada je reč o preprekama, a to je – ne plašite se prepreka pred sobom. Trudie se da naučite da verujete kako je Bog sa vama i da, udruženi s njim, imate potrebnu snagu da prepreku savladate.

Prvo što treba da uradite kada se nađete pred nekom preprekom jeste da joj se oduprete, nikako da se žalite što vam se isprečila na putu ili da cvilite pod njom; pređite u direktan napad. Nemojte kroz život puziti na kolenima i laktovima, uvek napola poraženi. Oduprite se preprekama na koje naiđete i učinite nešto da ih uklonite s puta. Videćete da nisu ni upola tako čvrste kao što vi mislite.

Vinskotn Čerčil u svojoj knjizi Maksime i razmišljanja, piše o britanskom generalu Tjudoru, koji je komandovao jednom divizijom Pete britanske armije, koja se našla na udaru izuzetno jakog nemačkog napada, marta 1918. Nije imao gotovo nikakvih izgleda, ali general Tjudor je znao kako da se odupre naizgled nesavladivoj prepreci.  Metoda je bila sasvim prosta: jednostavno je stao i pustio da se prepreka obruši na njega i na taj način je savladao.  Čerčil je o generalu rekao sledeće: ‘Tjudor mi je delovao kao neka gvozdena šipla pobijena u zaleđenu zemlju koju je nemoguće pomeriti.’ Ovo je sjajna rečenica, nabijena energijom.  General Tjudor je znao kako da se suprotstavi prepreci. Jednostavno, oduprite se i vi, i to je sve; ne popuštajte pred njom i ona će se na kraju srušiti.  Nešto mora da se ruši, a to nećete biti vi nego prepreka pred kojom ste čvrsto stali.

Ovo možete postići ako imate vere – vere u Boga i vere u sebe. Vera je ono što vam je najpotrebnije. To je dovoljno. U stvari, više nego dovoljno.   Vera je glavni hemičar u umu.  Ljubav i vera su psihičke pojave, povezane s duhovnom stranom čoveka.  Vera je stanje uma koje može da se izazove ili stvori, tvrdnjom ili ponavljanjem uputstava podsvesti putem principa autosugestije.  Dakle, vera je stanje uma koje se može izazvati autosugestijom.  Vera je večni eliskir koji daje život, moć i pokreće delvoanje impulsa misli.  Verujte u sebe; verujte u beskraj. Čovek u osnoi veruje u ono što ponavlja sebi, bez obzira na to da li je istina ili laž.  Ako osoba ponavlja laž iznova i iznova, na kraju će tu laž prihvaitit kako istinu.  Štaviše, verovaće da je to istina. Svako od nas je to što jeste baz zbog preovladavajućih misli kojima dozvoljavamo da zauzmu naš um.  Misli koje su namerno stavljene u naš um i koje su prihvaćene s naklonošću i pomešane s jendom ili više emocija daju motivacione sile koje upravljaju svakim našim pokretom, radnjom i delom i kontrolišu ih.

Primenite ovu formulu i steći ćete upravo takvu, snažnu veru u Boga i u sebe.  Naučićete kako da spoznate sebe, i svoje sposobnosti, i svoju moć da upotrebite.  Već prema tome koliko se vaš stav od negativnog pomeri ka pozitivnom, steći ćete i veštinu da salvadate teškoće.  A onda, sa sigurnošću možete reći sebi, i zaista biti uvereni u to to govorite bez obzira u kakvim se okolnostima budete našli: ‘Ja ne verujem u poraz.’

U trenucima kada se činilo da se sve u životu okrenulo protiv vas, nemojte dozvoliti da se obeshrabrite i mislite negativno i tako izgubite snagu koja je potrebna da ostvarite pobedu.  Taj mentalni i duhovni kvalitet omogućiće svakom čoveku da postane šampion života.   Na taj način smo u stanju da se suočiomo sa teškoćama, da ih prevaziđemo i prevaziđemo.

Vera daje neiscrpnu snagu.  U njoj je pokretačka snaga koja nam omogućava da ne poustanemo kada krene loše.  Svako može da izdrži dok sve ide glatko, ali da bismo nastavili da se borimo kada loše krene i izgleda kao da se sve okrenulo protiv nas, potrebno nam je još nešto.  Upozoravam vas da ne mislite kako se nalazite u sigtuaciji u kojoj niko pre vas nije bio.  Takva situacija ne postoji.  Praktično gledano, posotji samo nekoliko životnih priča i sve su se one već odigrale.  Tu činjenicu ne smete niakda smetnuti s uma  –  postoje ljudi koji su pobedili sve moguće teške situacije, čak i takvu u kojo se vi trenutno nalazite i koja vam se čini krajnje beznadežna.  Isto je i tako izgledala i drugima, ali oni su našli izlaz iz nje, našli su put da se dignu sa tih niskih grana, otkrili put da je savladaju, uočili izlaz.  Sve svoje probleme, verom, možete preobraziti u uspehe.  Još jednom vam ponavljam: nema te teškoće koju ne možete rešiti.  Shvatite ozbiljno formulu iz Poslanice.  Ponavljajte u sebi tu misao pet minuta i svaku put potvrite sebi: ‘Ja u to verujem.’ Evo opet te formule: SVE mogu uz pomoć onoga koji mi daje snagu. (Filipljanima 4,13)  Izgovorite je pet puta u toku svakog dana i ona će u vašem umu oslboditi snagu koju ništa ne može pobediti.  Vaša podsvest koja ne voli nikakve promene, možda će vam reći: ‘Ne verujem šti u tako nešto.’ Ali setite se uvek da je vaša podsvset u izvesnom smilu jedan od najvećih lažova koji postoje. Vaša podsvest prihvata i onda vam vraća vaše sopstvene zablude o ličnim sposobnostima.  U podsvesti ste stvorili negativan stav i ona vam tu grešku vraća.  Zato se okrenite svojo podsvesti i obratite joj se ovim rečima: ‘Slušaj, ja u to veruje. Insistiram na tome da verujem.’ Ako sa takvom uverenošću budete razgovarali sa svojom podsveću, vremenom ćete je ubediti.  Jedan od razlgoa je i taj što je sada hranite pozitivnim mislima. Drugim rečima, najzad svojoj podsvesti govorite istinu.  Posle izvesnog vremena ona će početi da vraća tu istinu, a istina o kojoj govorim jeste: NEMA TE PREPREKE U ŽIVOTU KOJU NE MOŽETE SAVLADATI UZ POMOĆ ISUSA HRISTA!!! Ponavljajte to sebi sve dok ta ideja ne počne da dominira vapom podsvešću.