POSTOJI dokument koji je pisan na grčkom i naziva se Tomino jevanđelje, tj. Jevanđelje mladenstva. U pitanju je grčki tekst o detinjstvu Hristovom.  Ovaj apokrif je nastao tokom drugog veka, a postoji pet prepisa na srpskoslovenskom koji se razlikuju. Lik Isusa Hrista je u odnosu na biblijska jevanđelja dublje psihološki profilisan. U isto vreme on se u ovom delu poonaša kao čovek i kao božanstvo, a kako se svaka njegova reč ostvaruje, bila ona kobna ili blagotvorna po nekog, često ljudi nisu reagovali pozitivno na ove promene raspoloženja.

U delu su prikazana njegova dobra dela, čuda koj asu mogla da se očekuju od njega. Postoji i priča o Isusu kao dečaku, koji gleda decu kako prave ptice od blata. Držeći ptice u rukama, pretvaraju se da ptice lete. Isus prilazi i izbija im ptice iz ruku, Kad počnu da plaču, on uzima jednu slomljenu pticu i preoblikuje je. Podiže je visoko, dune u nju i ptica odleti. Zanimljivo, zar ne?

Ovo je priča o čoveku koji je došao da razbije idole u ljudskim umovima, i pokaže im kako da iskoriste istu materiju i preoblikuju je u divan oblik i daju joj život. To ova priča pokušava da prenese. ‘Nisam došao da donesem mir nego mač.’ Istina ubija ptice od blata u glavi, ubija iluzije i onda ih oblikuje u nove obrasce koji oslobađaju čoveka.

‘A sada sam vam rekao, pre nego se zbude, da verujete kad se zbude.’ Jovan 14,29.