LUKA 13,6-9.

GOSPOD daje sledeću pouku: hrišćanin koji čuje a ne oseća sramotu i žaljenje gledajući na stanje u hrišćanstvu, verovanto je u veoma lošem duhovnom stanju.

Ljudi su zaboravili nekoliko stvari koje blisko povezuju privilegije i odgovornosti. Mi smo vrlo spremni da dobro jedemo i pijemo i da uživamo u svom položaju, bilo da smo hrišćani ili ne, pa čak i da odvojimo nekoliko jadnih misli za gole divljake koji se klanjaju kamenju i stoci.  Međutim, veoma smo spori kada treba da se setimo da smo odgovorni Bogu za sve ono što imamo i da će se od onoga kome je mnogo dato tražiti mnogo.  Probudimo se ne bi li videli sve ovo.  Mi smo najpovlašćeniji narod na ovom svetu i ne smemo nikada zaboraviti da Gospod traži ‘plod’.

Najopasnija stvar je ostati bez ploda iako imamo velike pogodnosti vere.  Ako vođe duhovne ne poučavaju ispravnu nauku a njihovi članovi ne žive svetim životom, oni postaju neposredan predmet uništenja.  Moguće je da obiluju religioznim ceremonijama. Moguće je da se skrivaju pod lišćem formalizma, službi, obreda.  Međutim, ukoliko su siromašni plodovima Duha, računaju se kao beskorisni i smetaju zemlji.  Ako se ne pokaju, biće posečeni.  To će se mnogima dogoditi.

Ima još jedno upozorenje u ovom odlomku upućeno svim besplodnim hrišćanima. Ima ih puno u svakoj zajendici koji čuju Jevanđelje a koji vise preko ivice provalije.  Godinama su živeli u najboljem delu Božijeg vinograda a ipak nisu doneli plod.  Čuli su Jevanđelje ali ga nikada nisu prigrlili i sledili Hrista.  Možda nisu upali u neki otvoreni greh, ali nisu ništa učinili za slavu Božju.

‘Gospodaru, ostavi je još ove godine…’ (8.stih).  Kao u ogledalu, ovde vidimo Božije dobročinstvo i Hristovo posredništvo. Milost je predivni Božji atribut.  Milost je čak i danas razlog što su neobraćeni grešnici toliko dugo pošteđebi i nisu sasečeni zbog svojih grehova.  Mi nemamo ni najmanju zamisao o tome koliko duguhemo Božijem strpljenju.

Dakle, da li smo doneli plod ili nismo?  Ovo je pitanje koje je najvažnije.  Šta Bog vidi u nama iz godine u godinu? Počnimo da živimo tako da On može da vidi plod u nama.

Slava Presvetoj Trojici. Amin. Amin. Amin.

++Petar