LUKA 19,28-40.

Teško se mogu opisati razlozi Gospodnjeg ponašnja u ovoj krizi Njegove službe a o kojoj nam govori današnji odlomak.  Pri staloženom razmišljanju, videćemo sve to veoma jasno.  Znao je da je došlo vreme kada On treba da umre za grešnike na krstu. Što se tiče ovozemaljske službe, Njegov posao kao velikog Proroka gotovo da je završen. Delo žrtvovanja za greh još nije bilo dovršeno. Pre nego što je predao sebe na žrtvu, On je želeo da privuče pažnju Jevrejskog naroda. Jagnje Božje će uskoro biti zaklano. Velika žrtva pomirnica će biti ubijena.  To je značilo da će oči Izraela biti usmerene na Njega.  Ovo veliko delo nije moglo da se sakrije.

Blagosiljajsmo zauvek Boga da je smrt našeg Gospoda Isusa Hrista postala toliko poznat događaj u javnosti.  Da je On bio iznenad akamenovan ili u tajnosti obezglavljen kao Jovan Krstitelj u zatvoru, uvek bi bilo Jevrejskih i neznabožačkih nevernika koji bi poricali da je Sin Božiji uopšte umro. Božija mudrost je poređala događaje tako da svako poricanje nije dolazilo u obzir.  Bilo šta da ljudi misle, nikada ne bi mogli poreći činjenicu da je Isus umro.  On je javno ujahao u Jerusalim nekoliko dana pre svoje smrti. Javno su ga izveli pred Prvosveštenika i Pilata i osudili. Jasno sproveli do Golgote i prikovali na krst.  Njegova smrt za grešnike je bila ključni događaj u službi.  Od svih događaja u njegovoj službi, smrt je najviše bila pred očima javnosti čiji svedoci su, u najvećem broju, bili Jevreji. A sama smrt bila je ‘…za život sveta.’ (Jovan 6,51)

Ostavićemo ceo odlomak pod snažnim utiskom da radost Hristovih učenika prilikom Njegovog ulaska u jerusalim, gde je stigao da bi bio raspet, neće biti ništa spram radosti koju će Njegov narod doživeti kada On dođe ponovo da bi vladao.  Ta prva radost ubrzo je nestala i bila zamenjena žalošću i gorkim suzama. Ova druga radost će trajati zauvek.  Često su neprijatelji prekidali prvu radost svojim ismejavanjem, nemaštajući razne zamke. Drugu radost niko neće moći da pomuti. Niko neće izgovoriti ni jednu reč protiv Cara kada bude ponovo došao. ‘Da svaki jezik ispovedi da je Isus Hristos Gospod na slavu Boga Oca.’ (Filipljanima 2,11)