Srednje godine. Da li su zlatne ili vreme krize? Neki tvrde da život počinej u 40! I mnogi ljudi tih godina oduševljeno potvrđuju to.  Za mnoge su to ‘zlatne godine’, je se sada koriste dugogodišnjim iskustvom. Oni poznaju život, prilično su vešti u mnogo čemu. Čak i činjenici da će deca možda uskoro napustiti dom, ne zabrinjava ih previše.  Ako žive udvoje, sada će imati više vremena jedan za drugog. Život im neće biti bez sadržaja, nego ispunjen smisaonim radom.

Ali, ima i onih koji nisu takvi optimisti.  Tvrde da sa 40 godina ne počinje ništa nego tada prestaje mladost. Taj stres možda i nije bez razloga. Kada utvrde kod sebe prve znakove starenja, zbune se i zaprepaste, možda osećaju da im ne preostaje ništa drugo do groblje.

Možda su uznemireni radi snabdevanja u starosti, možda ih muči usamljenost. I dok ih postepeno napušta zdravlje, po počinju po prvi put da razmišljaju da i oni moraju umreti, možda se pitaju da li im je dosadašnji život uopšte imao smila i šta im još može ponuditi budućnost. Sa uzdahom kažu: ‘Trebalo bi još jednom biti mlad’.

U Pismu čitamo: ‘Šta ko seje, to će i požnjeti’ (Galatima 6,7). Šta to konkretno znači? Da li će srednje godine biti ‘zlatne’ ili vreme krize, velikim delom zavisi od toga šta se ‘seje’ u mlađim godinama – kojim se vrednostima daje prednost, koje se navike gaje i koji ciljevi slede. Budući da mnogim našim čitaocima tek predstoje srednje godine, mi želimo da ohrabrimo svakoga da duboko promisli o svemu.

Dragi čitaoče, razmisli o sledećim pitanjima: šta će ti doneti srednje godine; da li će biti zlatne godine ili vreme krize? Najlepše ili najteže godine tvog života? Da li će biti vreme za novo razdoblje života ili vreme stagnacije (zastoja)?

Setimo se opet Pisma: ‘Šta ko seje, to će i požnjeti’ (Galatima 6,7). Dakle, od tebe je velikim delom zavisno kakve će biti tvoje srednje godine. Mnogo zavisi od tebe. Srednje godine ne moraju da budu bezuslovno vreme krize. Primenjuj znanje, sposobnost, iskustva a pre svega mudrost koju si stekao kroz proučavanje Pisma, da bi te godine učino najsretnijim i najboljim godinama svog života.