‘Pažljivo sam slušao, ali nisu govorili istinu. Niko se nije pokajao zbog svojih zlih dela niti se zapitao: Šta sam uradio? Svako se vraća na put kojim ide većina, kao konj koji juri u bitku.’ (Jeremija 8,6)

U današnjem svetu se poslušnost slabo ceni. Mnogi kad donose odluke ne razmišljaju da li je nešto ispravno ili ne. Umesto toga, njihov moto je: ‘Radi šta hoćeš’ i ‘Gledaj da se provučeš’.  Takvi stavovi se mogu zapaziti u nepoštovanju saobraćajnih znakova, u tome kada investitori prestupaju zakone o finansijama ili kad državni službenici krše zakone u čijem su donošenju možda i sami učestvovali. Takvo nepoštenje bilo je uobičajeno i u Jeremijino vreme.   Ako želimo da imamo naklonost Boga, mi znamo da ne smemo da se prepustimo stihiji i slediti put kojim većina ide. U prilog tome govori činjenica da je Jeremija zapisao koja razlika postoji između onih koji nisu slušali Božiji glas i onih koji su ga slušali (Jeremija 3,25; 7,28; 26,13; 38,20; 43,4.7). Svako od nas pojedinačno treba da se preispita gde stoji u tom pogledu. Zašto? Zato što je besprekornost pravih Božijih slugu na žestokom udaru danas. Ako smo odlučili da služamo Božiji glas, onda ćemo biti uspešni u izbegavanju napada.  Ali kako možemo biti još odlučniji da slušamo Boga?

Zašto Bog zaslužuje da mu u svemu budemo poslušni?  Pogledajmo tekst u Jeremija 10,12: ‘On je svojom silom načinio zemlju, svojom mudrošću učvrstio je zemaljsko tlo i svojim razumom razapeo je nebo’. Bog je vrhovni vladar sveimra i Njega treba da poštujemo najviše, više od svih drugih vladara. On ima potpuno pravo da očekuje od nas da slušamo njegove mudre zapovesti kojie su za naše trajno dobro (Jeremija 10,6.7).  Međutim, Bog nije samo vladar svemira on je i Bog koji pdržava život – naš život.

Danas je poslušnost važna. Do koje mere si ti odlučan da slušaš Boga?  U izazovnim situacijama, dobro je da imamo na umu reči iz Jeremije 38,20: ‘Molim te, poslušaj Gospoda i učini šta ti kažem, pa će ti biti dobro i ostaćeš živ.’

Bog je često slao Jeremiju da njegovom narodu upućuje podsticajne reči (Jeremija 7,3; 18,11, 25,5; 35,15). Na sličan način, i naše duhovne starešine, sveštenici, pastori nastoje da pomognu suvernicima koji su u duhovnoj opasnosti. Ako ti oni skrenu pažnju na neki nemudar ili pogrešan put, poslušaj ih. Oni ti žele dobro, kao što je to i Jeremija želeo svom narodu.

Možda ti ukazuju na neka načela iz Pisma na koja su ti već ranije skrenuli pažnju. Znaj da niakada nije lako ponovo dati isti savet, ali to je još mnogo teže ako neko, kome je potrebna pomoć.

Koliko god se trudili, u ovom svetu ne možemo biti savršeno poslušni Bogu. Zato smo mu zahvalni što je spreman da oprašta greške.