1.januar nije samo početak nove kalendarske godine. Naša crkva tada obeležava i Obrezanje Gospodnje ili Sveto ime Isusovo

Molitve dana:

Svemogući Bože, Tvoje je Sin bio obrezan i poslušan Zakonu radi ljudi; podari i nama istinsko obrezanje duha da bi naša srca i čitavo naše biće bili umrtvljeni za sve svetske i telesne požude da bismo u svemu bili poslušni; po Sini Tvome, Isusu Hristu, Gospodu našemu. Amin.

Večni Oče, svome utelovljenom Sinu dao si sveto Ime Isus da bude znak našeg spasenja. Usrdno te molimo: u svako srce usadi njegovu ljubav, jer on je Spasitelj sveta, Gospod naš Isus Hristos, koji živi i caruje sa Tobom i Svetim Duhom, jedan Bog, u večnoj slavi . Amin.

 

DUHOVNA PORUKA NA TEMELjU EVANĐELjA LUKINOG 2,15-21

Ko su bili oni koji su prvi slavili Boga kada se Hristos rodio? To su bili anđeli, a ne ljudi – anđeli koji nikada nisu sagrešili, i kojima nije potreban Spasitelj – anđeli koji nisu pali i kojima nije bio potreban otkupitelj, niti otkupljujuća krv. Trebamo da upamtimo ovu činjenicu jer ona je prepuna dubokih duhovnih lekcija. Sve što njihov nebeski Gospoda radi njima odgovara i interesuje ih. Oni znaju kakvu je nesreću greh doneo svetu, oni znaju blagoslove neba i privilegiju otvorenih vrata neba. Pokazuju nam duboku ljubav i saosećanje koje anđeli osećaju prema jadnim izgubljenim ljudima jer se raduju za mnoge duše koje će biti spasene i izvađene iz vatre.

Potrudimo se da budemo poput anđela; naše duhono neznalje i mrtvilo se najbolnije vidi u našoj nesposobnosti da se radujemo na način koji smo videli u svetom Evanđelju. Ako se nadamo da budemo sa njima – anđelima – na nebu, morali bi da delimo deo ljihovih osećanja dok smo ovde na zemlji. Stoga, dublje potražimo osećaj grešnosti i nesreće greha jer ćemo tek tada imati snažniji osećaj zahvalnosti zbog otkupljenja.

Čuvene reči koje su anđeli izgovorili: ‘Slava Bogu na visini a na zemlji mir, među ljudima dobra volja’ se danas tumače na različite načine. Čovek je po prirodi tako neosetljiv za duhovne stvari da se čini da ne može rezumeti jednu jednu rečenicu nebeskog jezika, kada je čuje. Ali iz ovih reči se može izvući značenje bez ikakvog prigovora. U njoj vidimo najviše zvanje Božije slave, dolaskom Njegovog sina Isusa Hrista na svet. On će Svojim životom, smrću i vaskrsenjem uzvisiti Božije osobine – pravednost, svetost, milost, mudrost – na način na koji nikada nisu bile uzvišene. Sve stvoreno uzvisuje Boga, ali ne toliko kao otkupljenje.

Pesma nam govori: ‘Na zemlji mir’. Ah, taj preko potrebni mir! Sada je došlo vreme za mir Božiji na zemlji i to onaj mir koji prevazilazi svaki ljudski um – savršeni mir između Boga i grešnog čoveka. Onaj mir koji se besplatno nudi mnogima; mir koji kada jednom uđe u srce čini da čovek živi u miru sa drugim ljudima; mir koji će se jednoga dana proširiti na ceo svet.

‘Među ljudima dobra volja’. Da, ali kada? Sada, kaže evanđelist Luka. Upravo sada dok čitaš ove redove, dragi čitaoče. Sada je došlo vreme kada će Božija dobrota i dobra volja prema grešnom čoveku u potpunosti biti otkrivene tebi. Božija sila se može videti u stvaranju sveta, njegova pravednost se vidi u potopu. Međutim, Njegova milost ostaje da u potpunosti bude otkrivena dolaskom Isusa Hrista. A On je došao. O da, jeste. I doćiće ponovo. Amin.

Srećni su oni koji mogu razumeni značenje ove anđeoske pesme. Srećni su oni čija srca mogu prihvatiti njen sadržaj.

Pogledaj samo spremnost poslušnosti prema nebeskoj objavi koju su pokazali patiri. U njima nismo videli sumnju, ispitivanja niti oklevanja. Bez obzira koliko neverovanto izgledala ova vest, ali oni su je odmah preneli. Otišli su u Vitlejem u žurbi. Pronašli su sve tačno onako kako im je bilo rečeno. Njihova jednostavna vera je bogato nagrađena. Oni su imali uzvišenu privilegiju da budu prvi u čitavom čovečanstvu, ukoliko izuzmemo Bogomajku i Josifa, koji su vernim očima videli novorođenog Mesiju. Ubrzo su se vratili ‘slaveći i hvaleći Boga’ za ono što su videli.

Neka i tvoj duh budeo kao njihov. Hajde da verujemo prećutno, radimo brzo i ne čekamo ništa kada je put dužnosti jasan. Čineći tako, primićemo nagrado kao što su je pastiri primili. Put koji počinje u veri, uglavnom se završava u slavljenju.

Neka je slava Presvetoj Trojici: Ocu i Sinu i Svetome Duhu. Sada i u vekove vekova. Amin.

Obilje blagoslova u 2016.godini milosti Gospodnje.

Ispred REC Sv.Trojice,
vlč.Petrović, Petar+