Visokopreosvećeni arhiepiskop Folej Bič na poziv Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, predvodio je delegaciju Anglikanske crkve Severne Amerike u Mosku na zvanični ekumenski sastanak sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Ruska pravoslavna crkva i Anglikanska crkva Severne Amerike izrazile su svoju željeu da vide rast i produbljivanje odnosa između pravoslavlja i vernog globalnog anglikanizma. Arhiepiskop Bič je dostavioi pismo pozdrava Arhiepiskopa sve Kenije Vabukala (Wabukala) koji je ujedno i Predsednik GAFCON-a (Global Fellowship of Confessing Anglicans).

Odnos između Anglikanaca i Pravoslavaca ima bogatu istoriju i seže do Engleske reformacije gde je obnova svetopisamskog evanđelja propraćeno prepoznavanjem zajedničkog patrističkog nasleža koje dve crkve dele. Arhiepiskop Kranme (Cranmer) je  uvrstio Istočno pravoslavnu molitvu, zvanu Epikleza u Knjigu zajedničke molitve izdate 1549 gdoine, koja je kasnije dobila svoj put i za Američku knjigu zajedničke molitve. Obostrana naklonost i ljubav između anglikanizma i Ruskog pravoslavlja imala je tokom vekova niz uzajamno uvažavanja i poštovanja, od Episkopa Graftona i Patrijarha Tihona do Arhiepiskopa Ramseja (Ramsey) i Patrijarha Alekseja.

Oružani sukobi 20.veka i liberalne teološke novotarije nekih anglikanaca u ranom 21. veku uticale su na otežavanje odnosa dveju crkava.  Ovaj sastanak je utemeljio novi i važan korak napred prema novoj eri ekumenizma između Anglikanizma i Ruskog pravoslavlja.

Delegacija Anglikanske crkve Severne Amerike koju je predvodio Arhiepiskop Folej Bič a u kojoj su bili i Episkop Rej Suton (Ray Sutton – Dekan za ekumenske odnose), Episkop Kelin Alen (Kevin Allen – na čelu komisije za dijalog između Pravoslavnih i Severno Američkih Anglikanaca), Episkop Keit Akerman (Keith Ackerman), dr Moheb Ghali (Moheb Ghali) i Kanonik Andrej Gros (Andrew Gross).

Njima se pridružio i otac Čad Hatfild (chad Hatfield), upravnik Teološkog fakulteta ‘Sveti Vladimir’ iz Njujorka, kao član anglikansko-pravoslavnog dijaloga.

Kao dodatak službenom sastanku, delegacija je posetile Donski stavropigijalni manastir, Crkvu Sv.Katarine, Katedralu Svetog Vasilija.