Zašto je važan odgovor na ovo pitanje.  Svake godine, milioni postaju žrtve silovanja ili drugih oblika seksualnog zlostavljanja, a mladi su glavna meta.  U ovom tekstu, čitaocu se obražamo u ženskom rodu, mada se informacije odnose na oba pola.

Iako si možda oprezna – pogotovo kada si na ulici po mraku – loše stvari se mogu desiti.  ‘Trku ne dobijaju oni koji su brzi, niti su u milosti oni koji imaju znanje; jer vreme nevolje i nepredviđeni događaji snalaze svakoga od njih’ (Propovednik 9,11).

Nekada su napadači potpuni stranci. A nekada su to poznanici ili čak članovi porodice.  Jednu stvar moraš znati: NISI TI KRIVA!

Naravno, lako je pročitati izjavu ‘nisi ti kriva’, ali je mnogo teže to prihvatiti. Nesi sve gutaju i ćute i zato ih krivica i druga negativna osećanja razaraju. Međutim, kome odgovara da to držiš u sebi – tebi ili onom ko te je zlostavljao? Zbog svog dobra, razmisli o sledećoj opciji.

Poveri se. U Bibliji stoji da je na vrhuncu svoje teskobe pravedni Jov rekao: ‘Otvoreno ću izraziti brigu koju osećam zbog stanja svog. Govoriću u gorčini duše svoje’ (Jov 10,1). Dobro je da i ti učiniš tako nešto. Razgovor s nekim u kog imaš poverenja može ti pomoći da se izboriš s posledicama silovanja i olakšaš svoju patnju.

Takođe, utočište i utehu možeš naći u molitvi. Molitva Bogu pomaže naročito u trenucima kada ti je teško da razgovaraš s bilo kim drugim. Kada se moliš, govoriš iz srca. To zaista daje mir i spokojstvo.

Možda uviđaš da postoji ‘vreme kada se leči’ (Propovednik 3,3). Vodi računa o svom telu i emocijama. Dovoljno se odmaraj. I što je najvažnije, osloni se na Boga jer On je Bog svake utehe (2.Korinćanima 1,3.4).