OVO je jedna od Ezopovih basni.

Nekada davno je u jendom selu živeo bogati tvrdica i trošio sav novac na kupovinu zlata. Krio ga je na mestu za koje niko nije znao. Svakog dana bi išao na to mesto, da bi uživao u druženjeu s plemenitim metalom. Jedan sluga primetio je da gazda stalno negde ide sam. Jednog dana je sluga krišom krenuo za njim i iste noći iskopao zlato iz skrovišta i pobegao s njim.

Tvrdica je sutradan otkrio da mu je zlato nestalo. Pružio se po tlu i zaplakao. Prišao mu je putnik namernik da vidi šta nije u redu.

Saslušao je tvrdičinu priču i rekao: ‘Prestani da plačeš. Umesto toga, zakopaj stenu veličine izgubljenog blaga i pretvaraj se da je zlato još tu. U čemu je razlika između kamena i zlata koje ionako ne koristiš?’

Pouka: Život pravih i lažnih bogataša se znatno razlikuje zbog drugačijih pogleda na svet.  Pravi bogataši žive za danas. Trude se da srećno prožive svaki dan. Lažni bogataši žive samo za sutra. Svaki dan žrtvuju za sutrašnji. Novac j eza prave bogataše metod i alatka za uživanje u današnjem danu, na radost svog srca. Za lažne bogataše je cilj i gospodar. Oni žrtvuju život da bi ga zadržali što duže.