‘Savetovanjem nastaju uspešni planovi’ (Poslovice 20,18).

Novac nam je potreban da bismo svojoj porodici obezbedili ono što je neophodno (Poslovice 30,8).  Na kraju krajeva, ‘novac je zaštita’ (Propovednik 7,12).  Iako ponekad nije lako razgovarati o njemu, nemojte dozvoliti da on bude uzrok problema u vašem braku (Efescima 4,32).  Imajte poverenja jedno u drugo i budite složni kada odlučujete kako će se novac trošiti.

1.Pažljivo planirajte

Šta Biblija kaže?  ‘Ko od vas, kad želi da gradi kulu, najpre ne sedne i proračuna trošak da vidi da li ima čime da je dovrši?’ (Luka 14,28).  Neophodno je da zajedno planirate kako ćete trošiti novac (Amos 3,3).  Dogovorite se šta vam je potrebno i koliko novca možete izdvojiti za to (Poslovice 31,16).  Ako sebi možete nešto da priuštite, to ne znači da to obaveno morate i kupiti.  Izbegavajte dugove.  Trošite samo novac koji imate (Poslovice 21,5; 22,7).

Šta možete učiniti? Ako vam je na kraju meseca ostalo novca, dogovorite se šta ćete s njim.  Ako ste u minusu, napravite konkretan plan kako da smanjite troškove.  Na primer, mogli biste sami pripremati obroke umesto da kupujete brzu hranu.

2.Budite iskreni i realni

Šta Biblija kaže? ‘Nastojimo da sve radimo pošteno, ne samo pred Gospodom nego i pred ljudima’ (2.Korinćanima 8,21).  Otvoreno recite bračnom drugu koliko zarađujete i koliko trošite.

Uvek se dogovarajte kada donosite važne odluke o finansijama (Poslovice 13,10).  Razgovor o novcu će vam pomoći da sačuvate mir u braku.  Na svoj prihod nemojte gledati kao na lični, već kao na zajednički novac (1.Timoteju 5,8).

Šta možete učiniti? Odredite koliku sumu novca možete trošiti bez prethodnog dogovora sa bračnim drugom.  Nemojte čekati da se pojavi problem s novcem, pa da onda razgovarate.

Preispitajte svoje gledište o novcu.  Iako je novac važan, ne dozvolite da ugrozi vaš brak ili da dovede do preterane zabrinutosti (matej 6, 25-34). Ne treba vam mnogo novca da biste mogli da uživate u životu.  Biblija kaže: ‘Čuvajte se svakog lakomstva’ (Luka 12,15). Ništa što se novcem može kupiti niej važnije od vašeg braka.  Zato budite zadovoljni onim što imate i nikada ne zapostavljajte svoj odnos s Bogom.  Tako će vaša porodica biti srećna i imaćete njegovo odobravanje (Jevrejima 13,5).

Razmislite… Šta kao porodica možemo učiniti da ne bismo bili u dugovima? Kada sam poslednji put s bračnim drugom otvoreno razgovarao o finansijama?