‘Obucite se u …dobrotu, ponisnost, blagost i dugotrpljivost.’ (Kološanima 3,12)

Kada stupite u brak, vi osnivate novu porodicu.  Iako ćete uvek voleti i  poštovati svoje roditelje, bračni drug je sada za vas najvažnija osoba na svetu.  Roditeljima će možda biti teško da to prihvate.  Biblijska načela vam mogu pomoći da budete uravnoteženi – da budete u dobrim odnosima s roditeljima, dok se trudite da učvrstite svoju novu porodicu.

1. Zadržite ispravno gledište o roditeljima

Šta kaže Biblija?  ‘Poštuj svog oca i svoju majku’ (Efescima 6,2).  Bez obzira na to koliko imate godina, uvek trebda da poštujete svoje roditelje.  Takođe je važno da razumete da i vaš bračni drug ima obavezu prema svojim roditeljima.  ‘Ljubav nije ljubomorna’ i zato na njegov odnos s roditeljima nikada nemojte gledati kao na pretnju (1.Korinćanima 13,4;  Galatima 5,26).

Šta možete učiniti: Nemojte preterivati u izjavama, kao na primer: ‘Tvoja porodica me uvek ponižava’ ili ‘Tvojoj majci ne nikada ne sviđa ono što ja uradim’.

Pokušajte da na stvari gledate iz ugla svog bračnog druga.

2.Budite čvrsti kada je to potrebno

Šta Biblija kaže? ‘Čovek će ostaviti svog oca i svoju majku i prionuće uz svoju ženu i oni će postati jedno telo’ (Postanak 2,24).  Nakon što se venčate, vaši roditelji će možda i dalje smatrati da su odgovorni za vas, i možda će želeti da se mešaju u vaš brak više nego što bi trebalo.

Na vama i vašem supružniku je da se dogovorite gde treba povući granicu i da im to na ljubazan način objasnite.  Možete biti otvoreni i direktni, a da pri tome ne budete grubi (Poslovice 15,1).  Poniznost, blagost i strpljenje će vam pomoći da imate dobar odnos s roditeljima. To je u skladu s biblijskim savetom da u ljubavi podnosimo jedni druge (Efescima 4,2).

Šta možete učiniti? Ako smatrate da se roditelji previše mešaju u vaš život, razgovarajte o tome s bračnim drugom kada ste oboje smireni.

Nađite rešenje s kojim ćete se oboje slagati.

Potrudite se da ih razumete.  Važno je da razumete osećanja i gledišta svojih roditelja.  Oni nemaju loše namere, već iskreno brinu za vas.  Možda im je teško da na vas i vašeg supružnika gledaju kao na zasebnu porodicu.  Možda se čak osećaju zapostavljno.  Uz primenu biblijskih načela i otvorenu komunikaciju, moći ćete da im pokazujete poštovanje, a da ne ugrozite svoj brak.

Razmislite… zašto je normlano da se roditelji mog bračnog druga zanimaju za naš brak?  Kako mogu prvenstvno poklanjati pažlju bračnom drugu, a i dalje poštovati roditelje?