‘Sada možda morate nakratko biti ožalošćeni zbog raznih kušnji.’ (1.Petrova 1,6)

Iako dajemo sve od sebe da bismo imali srećnu porodicu, neočekivani događaji nam mogu otežati da sačuvamo radost (Propovednik 9,11). Bog s ljubavlju pruža pomoć u suočavanju s problemima. Ako primenjujete savete iz Biblije, vi i vaša porodica moći ćete da se suočite čak i s najtežim situacijama.

1. Osloni se na Gospoda

Šta Biblija kaže: ‘Sve svoje brige bacite na njega, jer se on brine za vas’ (1.Petrova 5,7). Nikada nemojte zaboraviti da Bog nije kriv za probleme koji vas snalaze (Jakovljeva 1,13). Ako mu se približite, on će vam pružiti najbolju moguću pomoć (Isaija 41,10). ‘Pred njim izlivajte srce svoje’ (Psalam 62,8).

Takođe će vas utešiti svakodnevno čitanje i proučavanje Biblije. Tada ćete osetiti koliko je tačno da nas Bog ‘teši u svakoj našoj nevolji’ (2.Korinćanima 1,3.4; Rimljanima 15,4). On nam obećava ‘mir koji prevazilazi svaki um’ (Filipljanima 4,6.7.13).

Šta možete učiniti: Molite se Gospodu za pomoć da ostanete mirni i da jasno razmišljate.  Omotrite koje vam sve mogućnosti stoje na raspolaganju i izaberite šta je najbolje.

2. Vodite računa o sebi i svojoj porodici

Šta Biblija kaže: ‘Srce razboritog stiče znanje i uho mudrih traži znanje’ (Poslovice 18,15). Sakupite sve činjenice. Saznajte šta je potrebno svakom članu porodice. Razgovarajte s njima. Slušajte ih (Poslovice 20,5).

Šta ako izgubite voljenu osobu? Nemojte potiskivati osećanja pred drugima. Setite se da je i Isus ‘zaplakao’ (Jovan 11,35; Propovednik 3,4). Takođe je važno da se dovoljno odmarate i spavate (Propovednik 4,6). Tada će vam biti lakše da se suočite s teškom situacijom u kojoj ste se našli.

Šta možete učiniti: Uvek otvoreno razgovarajte s članovima porodice. Onda im neće biti teško da vam se obrate i kada se desi neka tragedija. Razgovarajte s drugima koji su doživeli nešto slično.

3. Tražite pomoć

Šta Biblija kaže: ‘Pravi prijatelj voli u svako doba, i u nevolji brat postaje’ (Poslovice 17,17).  Vaši prijatelji žele da vam pomognu, ali možda ne znaju kako. Nemojte se ustručavati da im kažete šta vam je potrebno (Poslovice 12,25). Takođe, vodite računa o duhovnosti. U tome vam mogu pomoći oni koji dobro poznaju Bibliju, jer će vam dati dragocene savete na temelju nje (Jakovljeva 5,14).

Sigurno će vam značiti redovno posećivanje bogosluženja na kojima se govori o Bogu i njegovim obećanjima. Takođe će vam veliku utehu doneti pomaganje onima kojima je potrebno ohrabrenje. Govorite im o svojoj veri u Boga i njegova obećanja. Budite zaokupljeni pomaganjem drugima i nemojte se izolovati od ljudi kojima je stalo do vas (Poslovice 18,1; 1.Korinćanima 15,58).

Šta možete učiniti: Poverite se bliskom prijatelju i prihvatite njegovu pomoć.  Budite konkretni i iskreni kada govorite o svojim potrebama.

ŠIRI POGLED NA STVARI

Čak i kada ste slomljeni, razmišljajte o Bogu. Dok je Božji sluga Jov doživljavao iskušenja, govorio je’neka je blagosloveno ime Gospodnje’ (Jov 1,21.22). Razmišljanje o Bogu i njegovoj volji pomoći će vam da budete manje zaokupljeni svojim brigama. Ako u životu ne ispadne sve onako kako ste očekivali, nemojte gubiti nadu. Svim srcem se uzdajte u Boga. ‘Ja znam šta nameravam s vama’ govori Gospod, ‘nameravam da vam dam mir, a ne nevolju, da vam dam budućnost i nadu’ (Jeremija 29,11).

Razmislite… da li se svim srcem uzdam u Boga, čak i u malim stvarima?  Koje razloge imam da svaki dan zahvaljujem Bogu za njegovu dobrotu?